• Facebook - Hvit Circle
  • Instagram - Hvit Circle

Halden Live følger lover og forskrifter om personvern, GDPR. Les mer her

Sangeren over alle rocksangere inntok Fredriksten festning

Mange fikk muligheten til å oppleve “Robert Plant and The Sensational Space Shifters”
på flotte Fredriksten festning 2. juli 2019

En konsert som gav minner for livet!

Av Tom Skjeklesæther

2. juli fikk Fredriksten festning besøk av en «Commander of the Order of the British Empire». Robert Anthony Plant fikk sin utnevnelse av det engelske hoffet i 2009, selvfølgelig for sin innsats for det engelske kulturlivet, som stilskapende rocksanger og låtskriver.
Først med rockbandet Led Zeppelin fra 1968 til 1980, dernest for en solokarriere på stadig stigende formkurve, som har brettet seg ut over elleve soloalbum, to duo-plater med Led Zeppelin-gitarist Jimmie Page og albumet «Raising Sand» (2007) sammen med bluegrass-sangerinnen Alison Krauss.

«Raising Sand» vakte betydelig oppsikt med sin unike miks av gotisk folk, blues og country-soul. En plate som nok en gang første til at Plant hadde navnet sitt på musikk som ble tungt toneangivende. Albumet solgte i millionopplag verden over og toppet VG-lista i Norge.

Det samme året som Plant & Krauss befant seg øverst på det som var av både salgslister og kritikertopper, kom Led Zeppelin sammen for det som etter alt å dømme var en siste band-konsert.

Med sønnen til den avdøde trommeslageren, John Bonham, Jason Bonham, på farens plass fylte Led Zeppelin O2-arena i London for en konsert til ære for plateselskaps-legenden Ahmet Ertegun, som døde på tampen av 2006. Ertegun grunnla Atlantic Records og var mannen som så potensialet i kvartetten Jimmy Page, John Paul Jones, Bonham og Plant, som innledningsvis gikk under navnet New Yardbirds. Årsaket av gitarist Pages fortid i det mytiske bandet Yarrdbirds som også hadde huset Eric Clapton og Jeff Beck.

Det er mulig å høre innflytelse fra Led Zeppelin hos band som Deep Purple, Black Sabbath, Rush, Queen, Aerosmith, Black Crowes, Megadeth og blodferske Greta Van Fleet. For å nevne noen.


Over 20 millioner prøvde å få billett til konserten i O2-arena, bare tjue tusen var heldige. Et plaster på såret ble konsert DVDen/CDene «Celebration Day».  Mange trodde at denne konserten ville utløse en større Led Zeppelin-gjenforenings-turné, men etter alt å dømme er det Robert Plant som ikke vil at det skal skje. I stedet har han ufortrødent fortsatt med å lage plater og spille solokonserter som er å betrakte som modeller for å eldes med stil og verdighet i rockbransjen.

Hans siste utgivelse, «Carry Fire», kom i 2017, og teller de fleste av musikerne som er med ham til Fredriksten i juli, under bandnavnet The Sensational Space Shifters.

Robert Plant har fortsatt sin enestående scene-utstråling i svært god behold, og han serverer gjerne velvalgte låteksempler fra repertoaret til bandet som satte standarden for det som kalles AOR, album oriented rock.

 


De siste tiårene har Plants musikalske prosjekt innebåret en tydeliggjøring av hans dyptpløyende musikk-arkeologiske interesser, han har brakt sammen innflytelser fra afrikansk ørkenblues, britisk og amerikansk folkemusikk, jazz, country, funk, soul og rockabilly til en overlegen helhet. Alltid servert med en stemme som ingen tar feil av, den som har vært like stilskapende i rockhistorien som Elvis Presleys.

Den amerikanske rockjournalisten Michael Gilmore beskrev i sin tid Led Zeppelins musikk som «talented, complex, grasping, beautiful and dangerous». Ord som uten videre kan overføres til musikken som Robert Plant spiller i 2019.

Led Zeppelin ble valgt inn i Rock´n´ Roll Hall of Fame allerede i 1995 og i 2012 mottok bandet en av USAs høyeste kultur-utmerkelser, Kennedy Center Honors, i Det Hvite Hus av president Barack Obama.

For den som vil sette seg ytterligere inn i Robert Plants fantastiske historie med Led Zeppelin anbefales bøkene «Hammer of the Gods» av Stephen Davis (1985) og «Bring it on Home: Peter Grant, Led Zeppelin and Beyond: The Story of Rock´s greatest manager» av Mark Blake (2018).